Tots cantem i sobretot, tots parlem. Sovint els cantants tenim cura de la nostra veu, ens fixem en el fet que cal fer tècnicament per no fer-nos mal a les cordes vocals, procurem tenir una bona salut vocal, ens visitem periòdicament amb un foniatre, etc. però la veritat és que passem moltes més hores parlant que no pas cantant. Tant els cantants com (especialment) la resta de persones.
Per això la salut vocal no és només cosa de cantants.
I què cal fer per tenir una bona salut vocal? Doncs importantíssim hidratar-nos.
I per què és important hidratar-nos? Principalment per tenir una hidratació sistèmica (de tot el cos), ja que la deshidratació pot provocar una disminució del funcionament neurològic, del funcionament muscular, la freqüència digestiva es pot veure alterada i per descomptat afecta el sistema vocal.

Les cordes vocals per tal de vibrar de manera òptima amb el mínim esforç necessiten una fina capa de mucositat, però aquesta capa es torna més espessa si el cos no està ben hidratat.
I per parlar o cantar en un estat de deshidratació, inevitablement cal fer més esforç muscular per aconseguir fonació.

I com ens hidratem? Primer de tot cal saber que no hi ha cap líquid (ni cap aliment) que passi per les cordes vocals i tingui contacte directe amb aquestes.

Aleshores, com ens hidratem? Hi ha dos tipus d’hidratació, l’externa i la interna.

La hidratació externa seria anar a una sauna, prendre una dutxa calenta, posar el cap a sobre d’un bol amb aigua calenta i cobrir-nos amb una tovallola per absorbir el vapor, etc.
El vapor és l’única manera de tenir humitat directament a les cordes vocals.

La hidratació interna és tot el relacionat amb la nutrició, la hidratació sistèmica a través del consum de líquids.

I quanta aigua necessitem? És impossible donar una resposta genèrica. Doncs la quantitat necessària és diferent d’una persona a l’altra, i en la mateixa persona és diferent d’un dia a l’altre.

Es diu que és recomanable beure 8 gots d’aigua al dia, però, hi ha molts tipus de gots oncaben moltes quantitats diferents d’aigua, per tant, 8 gots d’aigua al dia no és una resposta molt específica. I com a persones que ens interessa la nostra salut vocal, volem respostes més acurades.

Tenir una hidratació òptima és més complexa que beure molta aigua, però hi ha maneres de saber quan líquid necessitem per respondre bé al nivell d’activitat que tenim.
Per exemple, una bona manera de calcular-ho és pensar que ens cal 1 ml d’aigua per cada caloria cremada, és a dir per cada caloria que el cos consumeix, l’hem de reomplir amb 1 ml d’aigua.
També cal tenir en compte la mida del nostre cos, l’edat, els nivells d’activitat que fem.

Com a guia extremadament genèrica, de mitjana les dones necessiten 2 litres d’aigua diaris, i de mitjana els homes necessiten 2,5 litres d’aigua diaris. Però recordeu, són mesures extremadament genèriques. El millor és saber realment quantes calories cremem i d’aquesta forma equilibrar-ho amb l’aigua que ingerim.

I pels cantants i professionals de la veu, afegiria que per cada hora d’actuació, d’assaig o de classe, cal consumir 150 ml d’aigua extra, per tal de compensar el líquid perdut amb l’expiració pròpia del cos i de l’esforç físic.

Maria Millet de Rosa

Vocal Coach Certificada
Titulada en Primers Auxilis en Salut Vocal
Directora de Vocal Coach Barcelona